Not a member? Register

Lékařská pohotovost v Pardubicích

Ve volebním programu před čtyřmi lety jsme měli lepší dostupnost Lékařské pohotovosti (dále LSP) pro dospělé pro občany Pardubic. Přesun do Pardubické nemocnice jsem proto přivítal. Problémem je přetrvávající nedostatečné…

Ve volebním programu před čtyřmi lety jsme měli lepší dostupnost Lékařské pohotovosti (dále LSP) pro dospělé pro občany Pardubic. Přesun do Pardubické nemocnice jsem proto přivítal. Problémem je přetrvávající nedostatečné zapojení praktických lékařů z Pardubicka do služeb na této pohotovosti, proto řada těchto služeb zůstává neobsazená. Věřím, že Pardubická nemocnice i Pardubický kraj dělá maximum pro to, aby praktičtí lékaři byli s podmínkami služeb spokojeni a obsazenost se v budoucnu zlepšila. Konečně, je to služba pro jejich vlastní pacienty mimo jejich ordinační doby. LSP pro děti a dorost funguje dlouhodobě bez problémů rovněž v areálu nemocnice, tak nevidím důvody pro to, aby tomu bylo jinak u dospělých pacientů.
Jako neuvolněný radní města Pardubice, který měl za úkol v tomto volebním období komunikovat s Pardubickým krajem o zdravotní péči, jsem se zúčastnil několika jednání zástupců Pardubického kraje a Pardubické nemocnice s místním Sdružením praktických lékařů. I na půdě Výboru pro zdravotnictví Pardubického kraje jsme o LSP mnohokrát jednali, takže není pravda, že je to “politikům” jedno.
Je v zájmu všech, aby LSP fungovala, protože jinak dochází i ke zbytečnému přetěžování zdravotnické záchranné služby. Někteří lidé by se měli také zamyslet nad tím, zda nezneužívají lékařské pohotovosti jen proto, že se jim nechce čekat dopoledne frontu u svého praktického lékaře. Každopádně se nemůže stát, aby se občanům Pardubic nedostalo pomoci. V případě, že není LSP pro dospělé obsazena, poskytnou pacientům, kteří vyhledají pohotovost pro dospělé, péči podle typu obtíží příjmové ambulance klinik a oddělení Pardubické nemocnice.
Bylo by skvělé, kdyby se místo heslech na billboardech a výzvách v médiích pan doktor Novohradský opět zapojil jako praktický lékař do služeb na LSP a pomohl tím ke zlepšení obsazenosti služeb, které nyní často musí suplovat lékaři Pardubické nemocnice, kteří mají již tak dost pohotovostních služeb v rámci svých mateřských oddělení.
Řada ordinací praktických lékařů byla v době covidové epidemie přetížená, snad se po uklidnění epidemiologické situace vše vrátí do “normálních” kolejí a pacienti i jejich lékaři budou spokojenější a dojde i k dohodě a plnému obsazení služeb Lékařské pohotovosti.

MUDr. Vít Ulrych
radní města Pardubic (KDU-ČSL)
vit.ulrych@koalicepropardubice.cz